Vill du köpa fritidshus? Tänk på det här

En del av den svenska drömmen är att ha ett fritidshus.

Det finns dock flera saker som kan vara bra att tänka på innan du gör ditt köp, här kan du få några allmänna råd. En stuga som är perfekt för någon kan bli till en sorts mardröm för en annan. När det handlar om så stora investeringar som ett fritidshus så blir det extra viktigt att ha några saker i bakhuvudet innan du köper.

I vilket skick är stugan?

En del gillar att renovera och bygga medan andra inte alls gör det. Det säger då sig självt att du inte bör köpa ett renoveringsobjekt om du inte har motivation eller pengar till att fixa upp det. Om du däremot är händig och tycker om göra det själv kan du göra ordentliga klipp. Då kan du till och med tjäna pengar på ditt stugköp, särskilt om fritidshuset ligger på en dyr tomt. Det är också viktigt att besiktiga stugan med hjälp av en besiktningsman. Glöm för all del inte bort att testa vattnet. Många fritidshus har egen brunn, vilket ibland kräver rening av dricksvattnet. Då är det aktuellt att installera ett vattenfilter. Det finns många slags olika filter, du väljer beroende på vad testets utslag visar höga halter av.

Hur ser din ekonomi ut?

Ett fritidshus ska vara mer nöje än belastning. Om du köper ett hus som du inte har råd med kommer det lätt att kännas som en börda. Ett besök i stugan kan då bli en jobbig påminnelse om skuldberget som växer. Innan du ens börjar titta på stugor är det bra att du skaffar dig en god överblick över ekonomin. Titta inte ens på stugor som du vet att du inte kommer att ha råd med. Om du inte hittar någon i din prisklass kan det istället vara värt att spara ett litet tag till. Du kan få hjälp av banken att få en översikt över din privatekonomi och även hjälp med eventuella avbetalningsplaner.

Arkiv

Kategorier