Saker för att förbättra värmen i huset

650152-house

Vintern är på ingång och det blir allt mer kallt utomhus. Man vill inte att det ska ske samma sak inomhus.

För att få huset att hålla värmen inne gäller det att huset är tätt. Det gäller att ha täta fönster, väggar, golv och tak. Ett vanlig problem kan vara hål i taket från trasiga takpannor eller hål i pappen. Det kan man åtgärda själv med silvertejp eller en spånskiva om man så önskar.

När man försöker göra huset lufttätt ska man vara varsam för svamp och mögel. Ett tätt hus utan bra ventilation kommer att få ökad fukt i hemmet, tänk er en plastpåse runt en krukväxt. På insidan blir det plötsligt ett tropiskt klimat när den varma luften inte har någonstans att ta vägen.

Fönstren kan också vara stora bovar. Om de inte är täta kommer mycket varmluft att gå till spillo. Prata med en fönsteråterförsäljare och se om de kan hjälpa.

Har du turen att börja om från noll med bara en ritning, kan du satsa på ett riktigt energisnålt hus. Det gäller att använda dig av bra material och rejäl isolering för att huset ska kräva minimalt med uppvärmning av el. Den uppvärmning som krävs kan gärna komma från solceller, bergvärme eller jordvärme. Man kan satsa på saker ett passivt hus där alltid ska vara på ett minimum, ett nollenergihus använder inte mer el än den absolut behöver och ett plusenergihus skapar överskott med energi som man kan lagra eller sälja till energibolagen.

Arkiv

Kategorier