Rätt fasad

villa

Är det dags att göra om fasaden? Då finns det en del att tänka på innan du sätter igång. Fasaden ska nämligen inte bara se bra ut och passa in i grannskapet – dess viktigaste funktion är att skydda huset från väder och vind.

Utseende

Du bör ha koll på vilken typ av fasad du får använda i området du bor i, skriver Byggahus.se. Finns en detaljplan kan det finnas begränsningar för vilket material du kan använda samt vilken färg. Om du tror att det gäller i ditt fall kan du höra med stadsbyggnadskontoret för rätt vägledning.

Materialval

Du kan välja trä om du vill vara flexibel för det är ett enkelt material att arbeta med. Dock behöver trä skötas om ordentligt för att hålla sig fint. En träfasad ska tvättas och ibland målas om. Om du vill ha så lågt underhåll som möjligt kan du välja en fasad i tegel eller puts, några material som håller i hundra år och inte kräver så mycket skötsel.

Dekorera

När du väl har valt en passande fasad tar det inte stopp där. Du kan enkelt fortsätta att dekorera fasaden och göra den finare. Ett funktionellt och snyggt tips är fasadsiffror som du enkelt fäster på fasaden. Siffror på fasaden bör alla hus ha för att underlätta för bland annat posten och besökare att hitta rätt.

Det går också att dekorera med hjälp av klätterväxter. Här måste man dock vara noga med val av växter för att de inte ska skada fasaden. Ett alternativ är växtväggen som helt enkelt innebär att växter placeras lodrätt på en hel vägg. Det blir inte bara snyggt – det bidrar också till bättre inomhusluft och hjälper till att minska bullernivån.

En uppfräschning av fasaden är ett roligt sätt att förnya ditt hus, som välkomnar dig varje gång du kommer hem.

Arkiv

Kategorier