Kaminer

En kamin passar verkligen in i alla typer av rum. Det är också en typ av inredning som i längden kan leda till minskade kostnader. Med hjälp av en vedeldad kamin kan du hålla inomhustemperaturen behaglig och på så sätt använda mindre elbaserad energi till uppvärmningen.

Många tror att det är väldigt krångligt att installera och säkert alldeles för dyrt. Sanningen är att det inte behöver bli särskilt dyrt eller krångligt då det finns gott om små modeller som inte kräver större ingrepp i hemmet för att installera. På internet kan du dessutom hitta lägre priser än i de fysiska butikerna. En bra butik med ett stort urval är Varmahembutikerna.se. De säljer dessutom skorstenar om en sådan inte redan finns i ditt hem.

Eld

Välja rätt kamin

Om du vill ha en kamin som ger snabb värme kan plåt eller gjutjärn var det bästa alternativet. Nackdelen med dessa är att de svalnar snabbt och att värmeeffekten därför inte bevaras. Av dessa två är plåtkaminen den mest lättskötta medan gjutjärnskaminen har det klassiska utseendet som många eftertraktar.

Många tycker om att ha en stor lucka i glas. Då ger kaminen ett riktigt vackert sken och höjer mysfaktorn många snäpp. Glasluckan kräver dock regelbunden skötsel för att inte sota igen. Det finns också sätt att förstärka kaminens värmande egenskaper. En sådan åtgärd kan bestå av att omge kaminen med tegel eller kakel. Tack vare att det då är mer massa runt kaminen blir det då också varmare.

De huvudsakliga faktorerna att överväga när du väljer kamin är storlek, pris, värmeeffektivitet och hur mycket jobb som krävs för installationen. Att beakta är även den rök som kaminen kommer avge och att skorstenen hamnar på rätt höjd för att inte störa närliggande fastigheter.  Täljstenskaminer kan till exempel helt ersätta andra värmekällor i ett rum, men ofta behöver mer förberedande arbete göras inför installationen. Fler råd om kaminval kan du läsa på Din Byggare.

Elda säkert

Den vanligaste orsaken orsaken till brand i villor och stugor är enligt Räddningsverkets statistik eldstadsrelaterad brand. Här följer några vanliga orsaker till detta:

  • Bristfällig installation och underhåll av din eldstad. OBS. Gäller även nya eldstäder!
  • Felaktig eldning – man lägger ofta in för mycket ved och eldar för kraftigt eller eldar med strypt lufttillförsel med tjärbildning som följd.
  • Det har sotats på felaktigt vis.
  • En kombination av alla överstående punkter.

Värt att trycka lite extra på är att det är du som byggherre som är ansvarig för att arbetet blir rätt utfört även om du anlitat någon annan för installation.

 

Arkiv

Kategorier