Kaklets underbara värld

Lera har används som byggnadsmaterial i tusentals och åter tusentals år. Dels i sin naturliga form eller genom obrännda lerstenar. Det var dock först när tekniken började förfinas och lerplattorna började brännas, även det för över tusen år sedan, som kaklet började närma sig. Kakel bakgrund

Typer av kakel

Kakel kan variera på många olika sätt. Förutom det uppenbara så som färg och storlek så kan även materialen variera. Beroende på vilken lera som väljs och hur den behandlas så kan dess porositet variera. Det påverkar i sin tur hur hållbar plattan är samt hur den klarar av köld och fukt. Den höga vattenabsorptionen som kakelplattorna har begränsar deras användningsområden. I Sverige lämpar de sig huvudsakligen till att sitta på väggar inomhus då kylan utomhus annars kan skada dem. Även plattans glasyr kan tillverkas på olika sätt som påverkar kaklets yta och struktur.

Klinkers

Till skillnad från kakel så har klinker betydligt lägre vattenabsorption vilket gör att det klarar sig betydligt bättre på till exempel golv. Vissa kan till och med utan problem klara sig utomhus, året runt. Om klinker plattorna är glaserad eller inte beror oftast på vad användningsområdet är. I till exempel simbassänger där det är mycket fukt och slitage behöver även klinkers vara glaserat, annars så går det även bra utan.

Mosaik

Mosaik brukar bestå av små kakelplattor som är fästa på ett rutnät för att göra dem enkla att applicera. Det är främst en mycket snygg effekt och de flesta varianterna går att använda även i våtutrymmen.

Hur man lägger

Tekniken för hur man lägger kakel har under årens lopp förändrats något. Idag använder man sig huvudsakligen av fixsättning som är en betydligt lättare metod som ger ett tunnare resultat än de äldre varianterna. För mer information om hur det genomförs i praktiken kan du läsa här.